Thibaults

De Thibaults

Het eerste deel van De Thibaults staat barstensvol uitspraken van de hoofdpersonen die door je hoofd blijven malen. Dit omvangrijke werk van Roger Martin du Grand maant tot nadenken.

‘Wee jij, als je zegt dat je geluk dood is omdat je het niet zo had gedroomd.. De droom van morgen is een vreugde – maar de vreugde van morgen is een andere – en gelukkig lijkt niets op de droom die we ons verbeeld hadden, want ieder ding heeft een andere waarde.’ (Daniel)

Een uitspraak van Antoine: ‘in feite bestaat alleen de dood – hij heft alles op, hij stijgt boven alles uit.’

En tenslotte Jacques: ‘Je hebt geen vreugde gehad in je leven. Maar geduld oom Wanja, geduld… We zullen rust vinden.

De romanreeks Les Thi­baults is geschreven door Roger Martin du Grand (1881 – 1958) . Het eerste deel van Les Thibaults verscheen in 1922 (het huidige deel I beslaat meerdere delen). Tolstoy was Du Grands grote voorbeeld.

De Thibaults gaat over de vooraanstaande familie Thibault, vader Oscar en zonen Antoine en Jacques en speelt zich af in de tijd van de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Antoine is arts, de jongere Jacques is rebels, wil schrijver worden en loopt weg van huis met zijn vriend Daniel. Omdat Jacques niet wil deugen wordt hij naar een hervormingsgesticht gestuurd.  Dit is de handeling van het verhaal dat leest als een trein, nergens saai of langdradig is en prachtig de ontwikkeling van de hoofdpersonen beschrijft.

Precies zoals ik mijn boeken graag heb, eigenlijk.

Prettig om te begrijpen dat ik niet de enige ben op wie de Thibaults uit nb 1922 als actueel verhaal overkomt, getuige de column van Jannetje Koelewijn in de NRC van 16/12/15 getiteld

Een klein meisje met oorontsteking

 

 

4.402 gedachten over “De Thibaults”