CameraObscura

Lol met de Camera Obscura verkorte versie

Ik snuffel graag rond in bibliotheken en onlangs stuitte ik op de hertaling van de Camera Obscura van Hildebrand (Nicolaas Beets) door Ivo de Wijs en ik ben het meteen gaan lezen. Ooit heb ik dat tijdens mijn studie wel moeten lezen, maar gezien de achterflap tekst  is dat tegenwoordig niet meer verplicht. Ik snap dat je Havo scholieren in de 21e eeuw misschien niet meer moet vermoeien met de 320 pagina’s Van den vos Reynaerde (alhoewel dat helemaal geen kwaad zou kunnen natuurlijk) van 7 eeuwen geleden, maar een studie Nederlands en dan geen Hildebrand lijkt me niet alleen onwenselijk maar ook ondenkbaar. Dit werk is een van de hoogtepunten uit de romantiek periode uit de Nederlandse literatuur.

De kleinburgerlijkheid van de  familie Stastok, de vervelende neef Nurks, het zijn onvergetelijke karakters die zo scherp zijn neergezet dat ze tijdloos zijn: deze mensen heb je allemaal zelf ook eens ontmoet.  Beets heeft de Nederlandse taal en cultuur beinvloed en zou verplichte leeskost moeten zijn. Maar bovenal zou de Camera Obscura gelezen moeten worden omdat er enorm veel te lachen valt, het is een bak vol ironie en humor, het is leesgenot!

‘Hoewel ik nooit enigerlei bijzonderheid over mijn neef had weten te achterhalen, zodra hij binnenkwam, kende ik hem door en door. Zijn gehele wezen straalde collegelopen uit, zijn gehele lichaam dicteerde dictaten. De bleke kleur, het gebogen hoofd, de stalen bril, de suffe das, het jasje met de twee rijen knopen, de ketting met het nauwgezette sleuteltje om het horloge op te winden, de niet te nauwe, maar ook niet te wijde pantalon, de opgelapte laarzen, de ruwe handschoenen, het zwarte rotan wandelstokje met de twee nuffige kwastjes – uit alles sprak de student die van het universitaire leven alleen de collegezalen en bibliotheken kent; van de studenten alleen zijn stadsgenoten en de ouderejaars die hem ontgroend hebben; van de burgers alleen zijn hospita; de student die een kleur krijgt als hij twee, en een straatje omloopt als hij zes studenten tegenkomt; de studen die een vereniging zou willen oprichten, waarvan niemand lid zou willen worden; die elke dag vijf borden eten laat bezorgen op zijn kamer: een met plakjes vlees, een met postelein uit een weckfles, een met dito andijvie, een met opgewarmde aardappels en een met rijst met bessensap, omdat hij de moed niet heeft een restaurant binnen te stappen; de student die duizend angsten uitstaat, dat iemand hem de krant zal vragen waarachter hij zich verbergt; de student, wiens naam de andere studenten voor ’t eerst horen, als zij toevallig op ’n college zijn waar de drager van die naam gesommeerd wordt op een vraag te reageren. Zo’n student was ongetwijfeld mijn onbekende neef Pieter Stastok.’

Ziet u hem voor u? de introductie van Pieter Stastok in de Camera Obscura (pag 27 in de uitgave bewerkt en bekort door Ivo de Wijs – 2008).

19 gedachten over “Lol met de Camera Obscura verkorte versie”

  1. bxxcszkufaf,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.